Германската банка Deutsche Bank и три други банки бяха обвинени от антитръстовите регулатори на Европейския съюз, че са били част от картел за търговия на облигации в рамките на 7-годишен период, продължил до 2015 г. Ходът на властите може да доведе до тежки глоби за кредиторите, предава Ройтерс, цитиран от Инвестор.

Европейската комисия не назова банките, на които може да им бъдат наложени глоби от до 10% от глобалните им обороти, ако бъдат намерени за виновни в нарушаването на антитръстовите правила на ЕС.

Deutsche Bank заяви, че си сътрудничи проактивно с разследването на Комисията и не очаква финансово наказание.

"Deutsche Bank не очаква финансова глоба, тъй като това е текущо разследване", заяви говорител на кредитора.

Съгласно европейските правила лицата, които предоставят на властите вътрешна информация за нарушения на компаниите, не се санкционират.

Комисията заяви, че разследването ѝ е фокусирано върху дейността на определени трейдъри в четирите банки.

"Четирите банки са обменяли чувствителна търговска информация и са координирали цените по деномирани в долари наднационални и държавни ценни книжа и облигации на правителствени агенции, известни като "SA облигации", заявиха от Комисията.

"Тези отношения са се случвали основно в онлайн чат стаи", допълва Комисията.

Регулаторите в цял свят наказват финансовата индустрия с милиарди евро през последните години за подправяне на различни финансови показатели.