Световната банка и Междуамериканската банка за развитие ще предоставят на Аржентина активи на стойност от над 1 милиард долара, съобщи министерството на икономиката на южноамериканската страна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Световната банка отпуска на Аржентина 900 милиона долара, които трябва да бъдат използвани за финансиране на проекти, свързани с подобряване на здравеопазването, с производството на "чиста" енергия, генерирана от възобновяеми източници, както и с изграждането на инфраструктура, която е устойчива на климатичните промени.

Аржентина, съвместно с Уругвай, получава от Междуамериканската банка за развитие кредитна линия в размер на 400 милиона долара. Тези средства трябва да бъдат използвани за подобряване на работата на хидроенергийния комплекс "Салто Гранде" и за удължаване експлоатационния живот на съоръжението, се казва в друго съобщение на министерството на икономиката в Буенос Айрес.

Междуамериканската банка за развитие (IDB) е съвместна банка за развитие, създадена през 1959 г. с цел ускоряване на икономическото и социалното развитие на страните от Латинска Америка и Карибите. Банката е собственост на общо 47 държави, сред тях САЩ и някои европейски страни.

Аржентина получава тези средства на фона на сериозните финансови затруднения, които изпитва, съчетани с опитите да преструктурира дълга си и да изпълни изискванията на международни институции, от които очаква допълнително финансиране.

Южноамериканската държава е изправена пред годишна инфлация от над 100 процента, оскъдни валутни резерви и значително социално неравенство, при което около 40 процента от населението на страната живее в бедност, отбелязва Ройтерс.