Управителният съвет на Международния валутен фонд (МВФ) обяви, че е приключил четвъртото разглеждане на съществуващата програма за подпомагане - процедура, която води до незабавно отпускане на нов транш от 5,3 млрд. долара за Аржентина, предаде Франс прес.

С това общият размер на средствата, отпуснати на Аржентина от началото на програмата за подпомагане през март 2022 г. досега, възлиза на 28,8 млрд. долара.

Тази 30-месечна програма се очаква да предостави на Буенос Айрес помощ от общо 44 млрд. долара - най-голямата програма за подпомагане, осъществявана понастоящем от МВФ.

Аржентина отчете растеж от 5,2% на своя БВП през 2022 г., което несъмнено представлява забавяне спрямо 2021 г., но за първи път от 2010-2011 г. страната отбелязва положително развитие в националното си богатство за втора поредна година.

Инфлацията обаче остава висока - 94,8%, което пречи на Аржентина да се възползва от предимствата на това съживяване. Подписаното през март 2021 г. споразумение между МВФ и правителството - 13-ото от 1983 г. насам - има за цел именно овладяването на хроничната инфлация в страната.