Аржентинците, които се борят с едно от най-високите равнища на инфлация в света - 104 на сто, което при това продължава да расте, имат все по-голяма необходимост да спестяват, тъй като заплатите изостават от покачващите се цени, съобщава Ройтерс. Това предизвиква все по-голям гняв и разочарование сред местните жители към управляващото лявоцентристко правителство.

Очаква се през май цените в южноамериканската страна, която е важен износител на зърно и втората най-голяма икономика в Южна Америка, да нараснат със 7,5 на сто, се посочва проучване на Ройтерс сред анализатори. Равнището на годишната инфлация най-вероятно ще е около 130 на сто, предаде БТА.

По тази причина всеки четвърти аржентинец е в състояние на бедност в страна, която в началото на 90-те години на миналия век е била сред най-богатите в света, но от десетилетия се бори с висока инфлация, огромен дълг и валутни кризи. Държавните финанси пък са сериозно застрашени от намаляващите резерви на централната банка.

"Те ни превърнаха в страна на просяци", заяви пред Ройтерс 60-годишният самонает Карлос Андрада, който търси изгодни оферти на щанда за зеленчуци на пазар в предградията на Буенос Айрес. "Човек се отчайва, след като е работил през целия си живот, а сега трябва да се бори за домат или чушка", казва той.

Нестабилната икономическа ситуация в Аржентина се е влошила допълнително и заради продължителната суша, обхванала страната от миналата година, която е нанесла щети на износа на соя, царевица и пшеница, изчерпала е чуждестранните резерви и е попречила на правителството да се пребори със слабата местна валута.

Нестабилността на валутния пазар, заради която песото удари рекордни минимуми от близо 500 за долар на паралелни пазари миналия месец, "възпламени" допълнително цените и постави под въпрос огромната кредитна сделка на страната с Международния валутен фонд на стойност 44 милиарда долара.

Управляващата перонистка коалиция се бори да понижи цените преди първичните избори през август и общия балотаж през октомври. Високите цени и бедността намаляват значително шансовете им да останат на власт, заключава Ройтерс.