Президентът на Аржентина Алберто Фернандес и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен подписаха вчера в Буенос Айрес меморандум за разбирателство за насърчаване сътрудничеството в производството на устойчивите суровини в стремеж към повече връзки в областта на чистата енергия, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Споразумението има за цел да стимулира сътрудничеството в областта на благоприятна за климата инфраструктура, както и нови изследвания в областта на суровините, включително литий, свръхлек метал за батерии за електрически превозни средства, доставките на който правителствата по света искат да си осигурят.

"Литият е много важен, защото е от решаващо значение за технологиите за чиста енергия", заяви председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен на пресконференция в Буенос Айрес, посочвайки, че към 2030 г. е прогнозирано 12-кратното нарастване на търсенето на литий в Европа.

Аржентина е четвъртият по големина производител на литий в света и привлича вълна от инвестиции. Страната, заедно с Чили и Боливия, се намира в южноамериканския регион на така наречения "литиев триъгълник", в който е най-голямото находище на литий в света.

Фон дер Лайен добави, че Аржентина също има голям потенциал за възобновяема енергия, включително слънчева и вятърна, както и на екологичния водород, който е все по-развиващ се сектор.

Меморандумът за разбирателство се подписва в момент, когато ЕС и южноамериканската организация Меркосур вървят към финализиране на търговското споразумение, което някои лидери се надяват да бъде сключено до края на годината. Перспективите за скорошно постигане на споразумението Фон дер Лайен вече объди с бразилския президент Лула да Силва, на когото гостува ден по-рано.

Президентът Фернандес заяви, че трябва да се отстранят някои пропуски в споразумението. "Искаме балансирано споразумение, от което всички да спечелим", каза той. "Това са нещата, за които трябва да говорим."

Председателят на ЕК е на обиколка в Латинска Америка, като след Бразилия и Аржентина ще пристигне в Чили, а после в Мексико. Може да се очаква, че въпросът за редкоземните суровини ще е централен и по време на разговорите й с президента на Чили Габриел Борич.