Дойче банк (Deutsche bank) и Комерцбанк (Commerzbank) решиха да се откажат от преговорите си за сливане, започнали в средата на март, които можеха да доведат до създаването на германски гигант в сектора, обявиха двете групи, цитирани от Франс прес.

Малко преди обявяването на тази новина в. "Ханделсблат" съобщи, че преговорите за сливане между Дойче банк и Комерцбанк се прекратяват. Агенция Ройтерс, позовавайки се на информиран източник, съобщи, че тези преговори вероятно ще приключат с неуспех.

В сутрешната търговия акциите на Комерцбанк се понижиха с 1,6 процента, а тези на Дойче банк с 0,8 процента.

След задълбочен анализ стигнахме до извода, че това сливане не би могло да създаде достатъчно много облаги, които да компенсират рисковете, разходите за преструктуриране и необходимостта от капитал, който се изисква за подобно обединение, посочват двете банки в две отделни комюникета.

Невъзможността за сключване на споразумение ще засили натиска върху Дойче банк да направи по-радикални промени като съкращения в американското подразделение на банката, което регулаторите и някои по-големи инвеститори препоръчват. Дойче банк се опитва в момента да постигне споразумение за подразделението си за управление на активи.

Провалът на преговорите вероятно ще направи Комерцбанк уязвима към чуждестранно придобиване. Както УниKредит (UniCredit), така и Ай Ен Джи (ING) изразиха интереса си към втората най-голяма банка в Германия, отбелязва Ройтерс.