Швейцарската банка Credit Suisse, която изпадна в ликвидна криза и бе договорено да бъде придобита от местния и конкурент UBS, продължава да помага на свръхбогати граждани на САЩ да заобикалят данъчните закони, като са укрити доходи за повече от 700 милиона долара в нарушение на споразумение от 2014 година. Това съобщи днес финансовата комисия на Сената на САЩ, цитирана от Ройтерс и БТА.

След приключване на двугодишно разследване на Credit Suisse комисията заяви, че е установила "големи нарушения" на споразумението от 2014 г. между швейцарския кредитор и правосъдното министерство на САЩ, когато швейцарската кредитна институция си призна, че е помагала на заможни американци да укриват доходи. Тогава банката плати глоба в размер на 2,6 млрд. долара, която бе най-голямата до момента от този характер.

Тези нарушения включват неразкриване на близо 100 милиона долара в тайни офшорни сметки, принадлежащи на семейство американци, което според комисията представлява "продължаваща и потенциално престъпна конспирация".

В изявление, изпратено по имейл, Credit Suisse заяви, че не толерира укриването на данъци и си сътрудничи с властите в САЩ. "Новият ръководен екип на банката сътрудничи на разследването на комисията и подкрепя работата на сенатор Уайдън (председателя на финансовата комисия на Сената Рон Уайдън), включително по отношение на предложените политически решения за подпомагане на укрепването на способността на финансовата индустрия да открива неразкрити доходи на данъколатци", посочват от швейцарската банка.

По думите на сенатор Уайдън "в центъра на това разследване са алчни швейцарски банкери и правителствени регулатори, а резултатът изглежда е масивна, продължаваща конспирация за подпомагане на свръхбогатите граждани на САЩ да укриват данъци и да ограбват своите сънародници".