Новата управляваща директорка на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева направи днес първи стъпки в Африка, хвалейки континента като отлично място за инвестиции и призовавайки властите за разумно управление на дълга, предаде Франс прес.

Георгиева, чиято институция традиционно е водещ кредитор за Африка, призова също така богатите страни да увеличат помощта си за развитието на континента.

Кристалина Георгиева е за първи път в Африка от влизането си в длъжност през октомври, за да присъства на пресконференция, организирана съвместно с МВФ близо до Дакар. Тя е посветена на начините да се съгласуват устойчивото развитие и поносимият дълг.

Георгиева приветства "феноменалния напредък", постигнат от Африка през последните 10 години, който се изразява в значително намаляване на бедността и увеличаване на продължителността на живота.

Африка има потенциала, за да бъде подходящо място за инвеститорите, добави тя.

Изправена обаче пред предизвикателства като демографски растеж и необходимостта да създава всяка година 12 или 13 милиона работни места, както и пред влиянието на климатичните промени, Африка може да увеличи инвестициите и социалните разходи, заяви Георгиева. Според нея дългът е един от начините да се мобилизира финансиране.

Георгиева обаче изтъкна, че капацитетът за заеми в този район не е неограничен, тъй като страните са сключили договори за търговски заеми, а държавните дългове са нараснали значително през последните години преди да се стабилизират.