Бюджетният дефицит на САЩ е достигнал исторически максимум от 864 милиарда долара през юни в резултат на правителствените програми за трилиони долари за преодоляване на рецесията, породена от кризата с коронавируса и след загубата на постъпления от данъци поради съкращаването на милиони работни места, предават Асошиейтед прес и БТА.

Предишният рекорден месечен дефицит беше отчетен през април и възлизаше 738 милиарда долара.

През юни 2019 година показателят е бил сто пъти по-нисък (8 милиарда долара), отбелязва информационното издание allnews.

От началото на финансовата година на 1 октомври общият дефицит е достигнал 2,74 трилиона долара - също рекордна стойност за този период. Според Бюджетната служба в Конгреса на САЩ така страната е напът да достигне дефицит от 3,7 трилиона долара за годината.

Гигантският дефицит на американския бюджет през юни се дължи главно на разходите от 511 милиарда долара по програмата за заеми за малките и средни предприятия, за да могат да преодолеят кризата.

Другата причина е решението на правителството да отложи плащането на данъци до 15 юли.

Така бюджетните приходи за финансовата година досега възлизат на 2,26 трилиона долара или с 13,4 процента по-малко в сравнение със същия период на предходната година. Общите разходи възлизат на 5 трилиона долара или с 49,1 процента повече спрямо предишната година.