Европейските банки се въздържат от възобновяване на трансакциите с Иран, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Иран се оплака, че европейските банки и компании са твърде предпазливи във възобновяване на бизнес връзките след вдигането на икономическите санкции и обяви, че е поискал от Международния валутен фонд да разсее опасенията им.

През януари световните сили, начело със САЩ и Европейския съюз, вдигнаха повечето санкции срещу страната в замяна на ограничения върху ядрената й програма.

Някои американски санкции обаче остават. На банките от САЩ продължава да е забранено да правят бизнес с Иран пряко или индиректно, тъй като Вашингтон все още обвинява Иран, че "подкрепя тероризма".

Това възпира европейските институции, които се страхуват от възможни съдебни проблеми със САЩ, ако установят наново банкови отношения, припомня агенцията.

"В банковия сектор все още има "Иранофобия", която се опитваме да преодолеем", заяви заместник-управителят на иранската централна банка Хамид Техранфар, цитиран от държавната агенция ИРНА.

"Помолихме МВФ да преразгледа нашата регулация, за да се чувстват спокойно банките на другите страни. МВФ ще обяви оценката си през 2018 година", добави той, без да обясни защо ще отнеме две години.

Като част от облекчаването на санкциите миналия месец повечето банки в Иран отново бяха включени в СУИФТ (SWIFT) системата за международни банкови разплащания , което им позволява да възстановят трансграничните трансакции с чуждестранни банки.

Само че заради страховете на чуждестранните институции от съдебни проблеми, действителната активност остава много ограничена, отбелязва Ройтерс.

На конференция за банковото сътрудничество между Иран и Европа в Техеран централният банкер Валиула Сейф, цитиран от ТАСС, потвърди, че към момента всички ирански банки са включени в СУИФТ.