Това предадоха Ройтерс и БТА, позовавайки се на синдикални източници.

Юнайт (Unite), най-големият британски синдикат, консултира членовете си дали да обявят стачка в 323-годишната институция, за която работят около 3600 души. Тази година заплатите на служителите на централната банка бяха повишени с 1 процент.

Профсъюзът, в който членуват служители от подразделенията за сигурност, кетъринг, правни услуги и управление на човешките ресурси и други на Банк ъв Ингланд заяви, че увеличенията са "смехотворни" и за втора поредна година са под темпа на инфлацията, поради което в реални стойности възнагражденията на практика се понижават.

В централната банка рядко има стачки. През 1994 г. компютърните й специалисти се готвеха за протестни действия заради спор за възнагражденията, но в крайна сметка гласуваха да не стачкуват. Увеличаването на заплатите на служителите в държавния сектор във Великобритания е ограничено от правителството до 1 процент.

Макар това да не се отнася за независимата Банк ъв Ингланд, институцията работи в среда на ограничения за повишаването на възнагражденията на държавните служители.

Покупателната сила на британците е под натиск от световната финансова криза, като той отслабна за кратко само през 2015 година, когато инфлацията бе нулева заради поевтиняването на петрола. Реалните доходи са под нивото от преди 10 години, а инфлацията тази година се очаква да достигне 3 процента заради поевтиняването на британската лира след вота за Брекзит и възстановяването на цените на петрола. Великобритания е изправена пред перспективата за стачна вълна в редица сектори това лято, отбелязва Ройтерс.

Според синдиката Юнайт някои служители на Банк ъв Ингланд получават под 20 000 британски лири (25 700 д.) годишно и увеличението от само 1 процент може да ги постави във финансови затруднения.

Ръководителят на банката Марк Карни получава годишна заплата от 480 000 бр. лири от присъединяването си към институцията през 2013 година, както и "квартирни" от 250 000 бр. лири годишно. Откакто пое поста той намалява увеличенията на заплатите.

Гласуването дали да се проведат стачни действия ще приключи на 21 юни. При положителен вот стачката може да започне през лятото или есента, посочват източници.