Това заяви пред вестник "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" ръководителят на Еврогрупата - Йерун Дейселблум, съобщава Ройтерс, цитиран от БНР.

Мисля, че ще има голям смисъл, ако спасителният фонд на еврозоната ESM бъде доразвит в средносрочен и дългосрочен план в европейска версия на МВФ, посочи шефът на финансовите министри от еврозоната пред немското издание.

Според него това би означавало, че в по-дългосрочен план настоящата "тройка" кредитори на Гърция в лицето на Европейската комисия, Европейската централна банка и МВФ ще трябва да бъде разделена. ЕЦБ се чувства все по-неудобно в ролята си в "тройката" кредитори и смятам, че с право, посочи Дейселблум, добавяйки, че и Европейската комисия има други "важни задачи" върху които тя трябва да се съсредоточи.

С оглед на това шефът на Еврогрупата смята, че Европейският стабилизационен механизъм трябва да изгради техническа експертиза, каквато в момента има само МВФ.

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле също направи предложение за превръщането на ESM в Европейски валутен фонд, за да се подобри управлението при евентуални бъдещи кризи в Европа.