Това обяви в понеделник комисия на ЕС, предаде АФП.

На базата на получената информация, няма основания да се заключи, че има нарушаване на задълженето за почтеност и дискретност“ в това, че Барозу работи за "Голдман Сакс", се казва в изявление на етичната комисия на ЕС.

В същото време бившият председател на ЕК „не е показал внимателната преценка, очаквана от някои, заемал висшия пост, който той заемаше толкова години“, се казва още в съобщението.

Жозе Мануел Барозу, който беше начело на ЕК от 2004 г. до 2014 г., започна работа в „Голдман Сакс“ 18 месеца по-късно. Той бе натоварен от банката да я съветва по въпросите, свързани с Брекзита. Назначението предизвика възмущение най-вече във Франция и Португалия и стана повод за петиция на персонала на ЕС, в която се изразяват опасения, че Барозу може да облагодетелства тази частна група с натрупания си авторитет от бившите си държавни функции.

Американската инвестиционна банка "Голдман Сакс" е обвинявана от мнозина в Брюксел заради ролята си във финансовата криза от 2008 г.

След решението на комисията говорител на ЕК заяви, че то ще бъде разгледано подробно, преди да бъдат предприети каквито и да е било по-нататъшни стъпки, предаде "Сега".

Според ЕК Барозу е удовлетворил изискването за изминаването на определен период след напускането на европейския пост, но въпреки това омбудсманът на ЕС Емили Орайли поиска от Жан-Клод Юнкер да разгледа по-подробно новото назначение.

По думите на самия Юнкер за Барозу няма проблем да заеме пост в частна банка, "но не и тази“. Това е така, тъй като "Голдман Сакс" е едно от тези учреждения, които допринесоха, умишлено или не, за появата на тази огромна финансова и икономическа криза“, каза той.