Това каза на пресконференция Карина Караиванова, председател на Комисията по финансов надзор (КФН). Според нея бизнесът напълно подкрепя идеята.

В момента годишно небанковият регулатор получава малко над 3 млн. лева като трансфер от хазната. По-голямата част от бюджета на комисията и сега се получава от такси и глоби.

"По отношение на оценката на балансите на застрахователите и пенсионните дружества, процесът вече е в такъв вид, че от наша гледна точка не би следвало да поражда въпроси по отношение на резултатите, които ще бъдат известни до края на годината. Ние сме го стабилизирали", обясни Караиванова.

Тя обеща утре Комисията да публикува окончателния списък на компаниите, които ще извършват независимата оценка. Това е окончателен списък в резултат на сключени договори между съответните проверяващи и компаниите, които ще бъдат проверявани", поясни Карина Караиванова.

"По отношение на новия модел на финансиране на Комисията също имаме положителни новини. Приключиха нашите разговори с бизнеса, с индустрията. Те са готови да ни подкрепят в тази наша инициатива да се финансираме изцяло от надзорни такси. Няма да разчитаме на субсидии и бюджета. В момента ние стартираме процеса по законодателна инициатива, която да за стане факт, трябва да бъде одобрена", отбеляза тя.

Карина Караиванова обеща и подкрепа за капиталовия пазар. Тя предвижда насърчаване и стимулиране на компаниите да се регистрират на фондовата борса.

Ще имаме публично събитие, където всички заедно ще декларират тази обща визия около съвместните усилия за развитието на капиталовия пазар", посочи Караиванова.