Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок нарасна на месечна база с 0,2% при очаквания за по-слаб растеж с 0,1%. На годишна база потребителската инфлация в еврозоната се понижи през февруари с 0,2%, съвпадайки с предварителните данни и след повишение с 0,3% през януари.

От всички 19 страни-членки от еврозоната, през февруари в дефлация се оказват 11 от тях. По-евтината енергия продължава да оказва основно негативно влияние върху инфлацията в еврозоната, като през февруари енергийните цени се понижиха на месечна база с 1,3% и отчетоха спад на годишна база с 8,1% след понижение с 5,4% през януари.

В същото време обаче, основната инфлация (изключвайки цените на храните, тютюневите изделия и енергията) нарасна през февруари с 0,3% на месечна база и с 0,8% на годишна база - малко по-силно от предварителните данни на Евростат за повишение с едва 0,7% и след повишение с 1,0% в началото на годината.

В Европейския съюз (ЕС) също е отчетена дефлация, като потребителските цени се понижават с 0,2%. Данните за предходния месец, както и за февруари 2015 г., са аналогични с тези в еврозоната.

На месечна база инфлацията в ЕС е - 0,1%. През втория месец от текущата година дефлация има в 15 държави членки на ЕС, като най-голям спад на цените има в Кипър (-2,2%) и Румъния (-2,1%). Най-висока инфлация има в Белгия (1,1%), Австрия и Малта (по 1%).

В сравнение с януари 2016 г. инфлацията на годишна база се забавя в 20 държави, остава стабилна в една, и се ускорява в шест страни. Най-голям стимул за ръст на инфлацията идва от цените в ресторантите и кафенетата (+0,13 процентни пункта), наемите (0,08 пункта) и плодовете (+0,06 пункта).

Дефлационен натиск оказват очаквано транспортните горива, които изтриват 0,49 пункта от ръста на потребителските цени, горивата за отопление (-0,24 пункта) и газът (0,1%).

Според данните на Евростат през февруари в България е отчетена дефлация на годишна база, като потребителските цени се понижават с 1%. На месечна база се отчита отрицателна инфлация от -0,5%.