„Позволете ми да направя следното изявление. Воден съм от ясното съзнание за отговорността и значимостта за процедурата за избор на председател, заместник-председател и членове на КЗК“, каза Желязков по време на заседанието на Комисията по икономическа политика и туризъм, предаде „Фокус“.

„Споделям огромното разбиране за мястото на КЗК за реализиране на свободен, добре функциониращ и динамичен пазар като карта за устойчива икономика на потребителите.

Бизнесът трябва да е конкурентна игра, от която потребителите печелят. Вярвам, че политика трябва да е честна игра, а не политиканска игричка“, обясни Желязков.

По думите му, КЗК е независима и поставянето под съмнение на нейният състав и функциониране рушат значението и парализират възможността за ефективно реализиране на политиките в областта на конкуренцията.

„Не мога да позволя внушенията, спекулациите и политизирането на този избор, които могат да се върнат като бумеранг. Заявявам, че оттеглям участието си като избор на председател. Основният мотив е, че не търся служебна победа.

Отказвам да се състезавам сам със себе си. Искам да отпадне всяко съмнение за предпоставеност и предрешеност на надпреварата, посочи Росен Желязков, чиято кандидатура беше единствена.

Това е „мое лично и независимо решение, за което съм информирал вносителите“, каза още той.

По думите му, КЗК има нужда от доверие и изрази надежда, че с тази позиция ще допринесе за нейното укрепване.

Миналата седмица парламентът прие правила за избор на членове на КЗК.

Преди два дни лидерът на ДСБ Радан Кънев заяви, че в момента се финализират задкулисните договорки за новия състав на КЗК.  Той каза, че нито ДСБ, нито Реформаторският блок, нито гражданската квота на РБ ще имат номинации в рамките на тази порочна процедура.

В отговор премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов възложи ПГ на партията да намери начин да не участва в определянето на следващия председател на КЗК.

Росен Желязков е бивш главен секретар на МС, забъркан в "аферата Костинброд", но по късно напълно оправдан от съда.

Кандидатите за КЗК

След кратки консултации заседанието на икономическата комисия в НС беше отложено. На него трябваше да бъдат изслушани кандидатите за членове на КЗК.

Издигнати са общо 11 кандидатури, а трябва да бъдат избрани 7.

Издигнатите кандидатури са: Анна Георгиева (БСП), Красимир Витанов (Реформаторски блок), Стамен Гърбелов (БДЦ), Нколай Илиев (АБВ), Калинка Павлова (БДЦ), Росен Желязков (ГЕРБ), Георгица Стоянова (ГЕРБ), Кирил Добрев (БСП), Пламен Киров (ДПС), Димитър Кюмюрджиев (АБВ) и Кирил Дойчинов.