Германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви днес в Брюксел, където заседава с колегите си от валутния съюз, че отклоняване от пътя на фискалната строгост би било много опасно за Португалия.

Шойбле, цитиран от Франс прес, призова също така Лисабон да продължи с реформите. Председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум отбеляза, че Португалия трябва да има готовност, ако се наложи, да направи повече, за да остане в границите на пакта (за растеж - бел. ред.).

Лихвите по португалските облигации днес скочиха, давайки сигнал, че инвеститорите са обезпокоени за държавните финанси. Междувременно испанският премиер Мариано Рахой обяви, че миналата година страната му не е изпълнила целта, договорена с ЕС, за свиване на бюджетния дефицит, информира ДПА.

Дефицитът на Испания за 2015 година е възлязъл на 4,5 процента от брутния вътрешен продукт (БВП), което е с 0,3 процентни пункта над целта от 4,2 процента и изисква повече ново кредитиране от съгласуваното с Брюксел. За тази година целевото равнище е 2,8 процента от БВП.