Според източници на Блумбърг "Германия моли Украйна да направи ново предложение, за да разреши спора с Русия за дълга". Германското министерство на финансите, което е посредник в преговорите, е призовало Украйна да направи компромис, съобщи БТА.

Късно снощи представители на руското финансово министерство заявиха, че са получили от Киев предложение за преструктуриране на дълга, но то не е обсъждано сериозно, тъй като предложените условия са по-лоши от предоставените на частните кредитори.

Русия е получила чрез германското министерство на финансите предложения на Украйна за преструктуриране на дълга, съобщи руското министерство на финансите, цитирано от ТАСС.

Предложенията на Украйна за нейния дълг към Русия не могат да се приемат за начало на добросъвестни преговори, тъй като не е признат официалният статут на дълга, се уточнява в съобщението.

На 18 декември украинското правителство въведе мораториум върху изплащането на дълга към Москва от 3 милиарда долара. Премиерът Арсений Яценюк мотивира решението с това, че Русия е отказала да подпише споразумение за преструктуриране наравно с частните кредитори.