Това съобщи на пресконференция в отговор на въпрос говорителят на комисията Наташа Берто, цитирана от БТА.

Преди дни германският финансов министър Волфланг Шойбле предложифинансирането на усилията за справяне с миграционната криза да бъде подпомогнато с увеличаването на акциза върху бензина. Според него това би се наложило, ако средствата в бюджета на ЕС или на държавите от Общността се окажат недостатъчни.

Той допълни, че ако не се съгласят всички страни от ЕС, може да бъде формирана коалиция на добра воля. Според него по такъв начин биха се набавили средства за решаване на проблема с бежанците на европейско равнище.

ЕК уточни, че през март ще предложи промени в регламента от Дъблин, според който мигрантите, навлезли в ЕС, трябва да бъдат връщани в държавата, където са пресекли границата.

"Вече отчетохме, че има системни недостатъци в регламента от Дъблин, но докато промените не бъдат приети, това законодателство остава в сила и следва да се прилага", поясни Берто.

По нейните думи е много рано да се каже какво ще съдържа предложението за промени.

Говорителят отбеляза, че както във всеки случай на изменение на законодателството, Великобритания ще може да се възползва от правото си да въведе или да не прилага промените.