"За" промените в закона гласуваха 50 депутати, "против" бяха 30, но 39 се въздържаха, с което предложението бе отхвърлено. Против него се обявиха депутати предимно от ГЕРБ, а БСП и РБ го подкрепиха. ДПС се въздържа.

Мотивите за законопроекта представи депутатът от РБ Мартин Димитров. Той припомни, че неколкократно е искал информация за заплатите в БНБ и дори е завел дело за липса на такава. Според него не е нормално БНБ като държавна институция сами да си определят заплатите.

В промените се предвижда да се сложи определен таван на заплатите на служителите в БНБ, а не както беше досега да се определя от средните заплати в сектора. Предложението на Димитров бе заплатата на шефа на БНБ да бъде колкото тази на шефа на НС, а в определени случаи до два пъти по-висока. Той бе готов да се преговаря за размера на възнагражденията между двете четения на закона.

Не бива да използваме случая КТБ и това, че в последните години управителя и банковия надзор на БНБ не са искали да си вършат работата, за да съсипваме цялата БНБ и целият квалификационен потенциал, репликира го от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на ГЕРБ Менда Стоянова.

Стоянова каза, че няма да подкрепи това предложението, защото то не е адекватно на държавните служители. „На първо място БНБ е институция, която се самоиздържа и не е на издръжка на националния бюджет. БНБ осъществява дейност в банковия сектор, където на всички работещи там заплатите са над средните на други финансисти“, посочи депутатът.

По думите й ако с промените се допусне да се наложат по-ниски заплати то в БНБ ще отидат да работят хора, които могат да си позволяват да живеят с такава ниска заплата или хора с по-нисък потенциал.

„Когато се казва, че няма таван на заплатите това не е вярно, в закона е записано, че то е свързано със средното възнаграждение за всички в банковия сектор. Според мен това, което се предлага ми прилича на нихилизъм“, заяви Менда Стоянова.

В реплика Атанас Атанасов, народен представител от ПГ на РБ, каза, че съгласно Конституцията, България е република с парламентарно управление. По думите му БНБ е държавен орган, защото се издържа с държавните пари.

Мартин Димитров посочи, че не може премиера да взима по-малко пари от един регулатор.

Закона за БНБ няма таван за заплатите. Заблудихте неволно парламента. Ако сега не ни подкрепите утре може да стане нещо подобно някъде“, се обърна той към Стоянова. По думите му звучи несправедливо, едни хора да взимат повече от министър-председател, министри, депутати. „Могат да си сложат заплати от 1 милион лева и нищо в закона не ги спира", ядоса се депутатът.

Според Димитров има валутен борд в България и в такива условия една централна банка има много по-малко работа.

Синият депутат бе подкрепен и от Янаки Стоилов от БСП, който призова да се гласуват промените в закона. Според него обаче нормално е банкери от частните банки да влизат в БНБ, но не е нормално обратното, защото било инсайдерство и конфликт на интереси.

Смях в залата вся Емил Димитров - Ревизоро, който предложи шефът на БНБ да бъде едновременно премиер, шеф на парламента и дори президент, щом получава заплата, колкото тях взети заедно.

Драмата със заплатите в БНБ излезе след фалита на КТБ, когато се появи информация, че Иван Искров е взимал 45 хил. лв. на месец плюс близо толкова бонуси. Днес Менда Стоянова отрече тази информация, но не спомена колко са бонусите. Новият шеф на БНБ си определи заплата от 16 хил. лв. и 90% от нея за останалите членове на УС.