Заради стачката ще бъдат затворени всички общински служби в района на пристанищата. Планирани са и протестни митинги.

Очаква се протестите на работещите по пристанищата да ескалират. Те настояват правителството да оттегли обявените от него конкурси за продажбата на пристанищата и да бъде организиран публичен дебат с участие на управляващите, партиите и местната власт, за да се реши проблемът с тяхната приватизация, изискана от международните кредитори на страната.

Междувременно Атина очаква подкрепа от Франсоа Оланд за гръцкия дълг и за усилията на гръцкото правителство да реализира новата кредитна програма, пише в. "Катимерини".

Тук съм, за да помогна, казва Оланд в специално интервю за вестника, като отправя призив за инвестиции в Гърция. В него френският президент изказва решимост да подкрепи Гърция да преодолее кризата и трайно да "хвърли котва" в еврозоната. Кабинетът Ципрас се стреми да разшири сътрудничеството с Франция, допълва в. "Нафтемборики".

"Оланд носи инвестиции, подкрепя Алексис Ципрас и...дразни Волфганг Шойбле", пише в заглавие в. "Пондики".

Изданията подчертават, че Атина е заприличала на крепост заради предприетите от властите драконовски мерки за сигурност по повод визитата на френския президент. Съобщава се още, че в последния момент двете страни са подготвили за подписване гръцко-френска декларация, в която са набелязани основните насоки за бъдещото развитие на отношенията между двете страни в различни сектори.