Според правилата на ЕС бюджетният дефицит на страните членки трябва да бъде под 3 процента от брутния вътрешен продукт (БВП), а държавният дълг да не превишава 60 процента от БВП. В самата еврозона Еврокомисията може да налага глоби, ако тези изисквания не се спазват, припомня ДПА, цитиран от БТА.

Появиха се обаче призиви Брюксел да смекчи изпълнението на тези критерии, тъй като Европа е изправена пред най-големия поток от мигранти и бежанци от Втората световна война, които пресушават националните ресурси. Според дипломати Австрия, Италия и Люксембург настояват за по-голяма свобода при бюджетните правила, които предвиждат гъвкавост, ако има "изключителни обстоятелства".

Австрия е една от основните транзитни страни за мигрантите, които са се насочили от Балканите към Германия, а Италия поема основната вълна бежанци, пристигащи през Средиземно море. Австрийският финансов министър Ханс Йорг Шелинг заяви късно снощи на срещата с колегите си в Люксембург, че страната му не иска лебирализиране на правилата на ЕС, които бяха значително затегнати по време на икономическата криза в еврозоната.

"Има страни в ЕС, които са изключително силно засегнати от разходите за бежанците, и не мисля, че някой може да оправдае някого, който казва "ние не можем да изпълним (бюджетните цели на ЕС) заради разходите по бежанците и да бъде наказан за това", посочи Шелинг. "Ние искаме само, както това става при всички катастрофални случаи, от сметките да бъдат извадени еднократните разходи", каза австрийският финансов министър, цитиран от ДПА.

Австрия очаква парите, които ще похарчи за справяне с бежанския поток, да достигнат близо 0,1 процента от бюджета й за тази година и близо 0,3 на сто или около 1 милиарда евро - идната година, допълни Шелинг.

Германският финансов министър Волфганг Шойбле каза, че разбира искането на австрийския си колега, но предупреди, че то може да породи подобни претенции и от други макар те засега да не са силно засегнати от бежанския проблем.

"Според нас трябва да сме много внимателни", коментира белгийският финансов министър Йохан ван Овертвелд, допълвайки, че правилата не бива да се променят всеки път, когато се случва нещо в света".

"Със сигурност към всеки случай подходът трябва да бъде индивидуален", каза холандския финансов министър Йерун Дейселблум, който е и председател на Еврогрупата, обединяваща финансовите министри от еврозоната.