В есенната макроикономическа прогноза е записано очакването до 2018 г. икономиката ни да расте, като в края на периода растежът ще бъде 2,7 на сто.

Основен двигател ще бъде вътрешното търсене, прогнозират експертите от Министерството на финансите. Според тях по-голямото вътрешно търсене ще подкрепи и пазара на труда.

В края на тази година безработицата ще бъде малко над 10 на сто, тъй като ще е приключило сезонното наемане на работници през летните месеци. В същото време общата тенденция за намаляване на броя на хората без работа ще продължи.

Доходите от труд ще нарастват. Дефлацията ще се запази до края на тази година, най-вече зарадипоевтиняването на природния газ и топлинната енергия за домакинствата.

От догодина обаче може да се очаква минимално поскъпване на хранителните продукти и услугите. Това ще доведе до инфлация, като до края на прогнозирания период тя ще остане под две на сто.

Вчера обаче от МФ отчетоха забавяне на икономическата активност през второто тримесечие на годината. Приходите от ДДС в хазната са се повишили номинално с 5,8 % през второто тримесечие на годината. През първото повишението е с 21,8 на сто.