Според него годишният процент на разходите, който практически представлява цената на заема заедно с допълнителните такси, може да достигне до 6%.

Фиксираните лихви по ипотечните кредити за период от 1 до 3 години ще бъдат сред ключовите оферти на пазара, смята Тошев. Около една четвърт от новите ипотеки се отпускат именно в такъв формат.

Като цяло, независимо дали са фиксирани, или не, лихвите ще продължат спада си.

"Все по-често виждаме оферти, в които лихвите започват с 4 отпред, а масово в момента се движат между 5 и 6%. Аз лично очаквам, че промоционалните оферти на банките в края на годината ще са с лихви между 4,75% и 5,5%, което значи, че ГПР на такива кредити ще се движи в рамките на 5,25 до 6%", обясни експертът.

Той прогнозира, че голяма част от банките ще премахнат таксите за разглеждане на документи и ще включат задължителната застраховка "имущество" във вноската.

"Най-често годишно премията по застраховка "имот" се движи между 80 и 150 лева. Новите оферти на пазара са поредната добра възможност да предоговорим ипотеката си или да я рефинансираме през друга банка", каза Тошев.

Неговият съвет е всяка година хората да преглеждат ипотечния си кредит - каква лихва плащат по него, да гледат какви са предложенията за нови клиенти и, ако виждат, че разликата започва да надхвърля 1-процентен пункт, да се опитват да предоговорят или, ако се наложи, да рефинансират кредита си.

Рефинансирането може да стане без наказателна такса. Ако изберем кредит от друга банка обаче, вероятно ще се наложи да преместим сметката, по която получаваме заплатата си в нея и да платим нотариални разходи, съветва Тошев.