Те са силно притеснени заради въпроси около погасителния срок, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Падежът на облигациите е през септември и октомври.

"Предлага се всички облигационери да вземат идентични пакети от новите облигации", написа американската правна компания Шърман енд Стърлинг (Shearman & Sterling), представляваща група притежатели на облигации, управлявани по британския закон.

Клиентите ни приемат този подход като несправедлив, тъй като той би отложил средния падеж с над осем години за сегашните облигации, които трябва да бъдат погасени през 2015 година, и само с половин години за сегашните облигации с матуритет през 2023 година, посочва компанията.

След месеци на напрегнати преговори на 27 август Киев и група от най-големите му кредитори, начело с фонда Франклин Темпълтън (Franklin Templeton), се споразумяха как да преструктурират дълга на страната, включително чрез отписване на 20 процента от главницата.

Когато сделката бе сключена, украинската финансова министърка Наталия Яреско изрази надежда, че е много малко вероятно останалите кредитори да отхвърлят споразумението и посочи, че сделката би трябвало да бъде доведена до успешен край до края на октомври.

Международният валутен фонд (МВФ) призова облигационерите да подкрепят споразумението. Шърман енд Стърлинг обаче обяви, че групата, която представлява, е призовала Франклин да разпредели новите облигации справедливо и да "разчисти пътя за гладко одобрение на предложеното преструктуриране".