У нас средните лихвени нива са около 5.84% за ипотеки в евро, докато в повечето страни от еврозоната те са наполовина по-ниски. В Германия например средната лихва за ипотечен кредит е 2.17%, а в Италия - 2.14%.

Още по-ниски са лихвите в Белгия, където средното ниво е около 1.84%. В Естония средните лихви също са около 2.14%, а в Словения - 2.4%.

Според експерти влизането в еврозоната води до по-добри условия по кредитите както за потребителите, така и за фирмите. Причината за това е в по-евтиния финансов ресурс, до който имат достъп банките. Все пак и у нас през последната година свитото кредитиране принуди банките да намалят лихвите по жилищните и потребителските кредити до рекордно ниски нива.

През юли потребителски кредити в левове са се давали при средна лихва от 10.61%, а в евро - при 7.12%. Преди година средните лихвени проценти по заемите за потребление са били съответно 11.28% и 9.12%.

Понижениe има и при жилищните кредити. През юли ипотечните заеми в левове са се давали при средна лихва от 5.64%, а в евро - при 5.84%. Преди година лихвите по евровите жилищни заеми са били около 6.96%, а при левовите - около 6.46%.

БНБ прогнозира понижаването на лихвените проценти по кредити и депозити да продължи до края на 2015 г.