Това заяви вчера гръцкият премиер Алексис Ципрас в реч в централата на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в Париж, предаде ТАСС, цитиран от БТА.

"Не можем повече да се правим, че държавният дълг на страната е устойчив и че можем да го обслужваме, след като той достига приблизително до 178 процента от БВП, а разходите по изплащане на лихвите са почти 6,5 милиарда евро за всяка година до 2021-а, след което ще се увеличат до 11 милиарда евро, а през 2022 - до 24,5 милиарда евро", подчерта Ципрас.

Той каза, че според него не бива да продължава да има "нереалистичен и водещ до рецесия първичен излишък на държавния бюджет в размер от 3 на сто от БВП през 2015 г. и 4,5 на сто в бъдеще, само и само, за да се създава представа, че гръцкият държавен дълг е устойчив и управляем".

Ципрас заяви, че за Гърция е жизнено необходимо преструктуриране на държавния дълг. Това ще направи страната платежоспособна, значително ще съкрати лихвите по десетгодишните държавни облигации и отново ще даде на гърците възможност да задоволяват потребностите си от финансиране на капиталовите пазари.

"По наше мнение валутният съюз (на страните от еврозоната) като цяло е неспособен да реши проблема с държавния дълг на Гърция", каза гръцкият премиер.

Гърция подписа с ОИСР споразумение за предоставяне от международната организация на консултантска и експертна помощ при реализирането на реформи.