СИРИЗА е поискала от действащия министър на финансите Гикас Хардувелис, който представлява Гърция на днешното заседание на Еврогрупата, да съобщи на участниците в срещата за резултата от вчерашните избори и да помоли обсъждането на гръцката тема да бъде отложено до следващото заседание на 16 февруари, според източник на ТАСС от СИРИЗА, предаде БТА.

Молбата е била отправена, тъй като новото правителство на СИРИЗА с участието на "Независими гърци" все още не е сформирано и не се знае кой ще бъде новият министър на финансите, уточни източникът.

Какво предлага СИРИЗА

Гръцката лява коалиция СИРИЗА, сочена като победител в днешните предсрочни парламентарни избори, има обширна програма за управление обхващаща мерки от предоговаряне на държавния дълг до справяне с "хуманитарната криза" след шест години рецесия в икономиката на Гърция.

СИРИЗА предвижда повишаване на минималната заплата от 580 на 751 евро, увеличване на облагаемия минимум на 12 000 евро на година, възстановяване на 13-та пенсия за пенсионери, които получават по-малко от 700 евро, безплатно електричество и продоволствени купони за поне 300 000 домакинства, защита на основното жилище от конфискация при фалит, осигуряване на безплатен достъп до медицински грижи, премахване на акциза върху битовата нафта, увеличаване на броя на ползващите се от осигуровка за безработица.

Цялата програма е оценена на 12 милиарда евро, които СИРИЗА смята да намери като намали плащанията по дълга, укриването на данъци и контрабандата. Проблемът е, че тези мерки не могат да се реализират за ден. А според анализаторите от Eurobank "възможността за отклоняване от бюджетните цели е много ограничена и би изложила страната на извънредно тежко влошаване на финансите, както и на повишаване на нуждаата от заеми".

В същото време преструктурирането на колосалния гръцки дълг, увеличаването на бюджетния дефицит и отмяната на някои закони, наложени от вън като по-гъвкавите правила на пазара на труда, биха могли да станат причина за конфликт между Атина и кредиторите ѝ. Пропастта, която разделя икономическата философия на едните и другите е огромна, смятат от инвестиционната банка Goldman Sachs.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел вече говори за търсене на "спокойно решения", докато лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас редува острите реплики, като: "край на Тройката", с по-сговорчиви. Има обаче начини двете страни на излязат с вдигната глава от преговорите, отбелязва икономистът Жолт Дарваш в анализ за европейския мозъчен тръст "Брьогел".