Така обобщи изказванията в панела на тема "Актуално състояние на банковия сектор в България" Тихомир Тошев, председател на Асоциацията на кредитните консултанти в рамките на Българския икономически форум, цитиран от БГНЕС.

Прогнозата на Министерството на финансите за ръст на кредитирането през 2015 г. - 1,8 процента при фирменото и 0,2 процента в кредитите за домакинствата, е доста консервативна, каза в лекцията си Чавдар Златев, член на УС на Първа инвестиционна банка.
Той посочи, че прогнози на негови колеги от други банки сочат ръст в кредитирането от порядъка на 4 до 8-9 процента, а според прогнозите на ПИБ този ръст ще е около 3 процента с по-сериозен ръст на фирменото кредитиране и по-малък в кредитирането на физическите лица.

В момента лихвите по кредитите и по депозитите са най-ниските, които сме виждали от въвеждането на валутен борд в България, заяви Златев.

При продължаващия превес на депозитите в банковата система неизбежно е лихвите да продължават да падат, за да могат банките да привлекат кредити и е нормално да се очаква през 2015 г. допълнително намаляване на лихвите, прогнозира той и призова икономическите агенти да се възползват от това финансиране. Надявам се през следващата година да видим и работеща ОП "Конкурентоспособност", което също ще доведе до търсене на финансиране, отбеляза Златев.

Според него макар и основното банково събитие през 2014 г. да е негативно - отнемането на лиценза на КТБ, то в същото време в системата има множество финансови буфери, които да гарантират нейната стабилност. Депозитите за последната една година нарастват с 5 млрд. лв. в останалите банки без КТБ , което означава, че клиентите имат доверие в банковата система. Започналото днес безпроблемно изплащане на гарантираните депозити на КТБ също е доказателство за това, смята Златев.

Той съобщи, че през последната година ръстът на кредитите е практически нулев за периода септември 2013 - септември 2014 г. като причина за това е високата безработица и несигурността, която кара хората да спестяват, а не да теглят кредити. Надяваме се обаче 2015 г. да няма политически сътресения, добави банкерът.

Златев съобщи, че съотношението на кредитите към депозитите в системата е около 90 процента или при депозити от над 60 млрд. лв., кредитите са от порядъка на 55-56 млрд. лв.

Печалбата на банковата система възлиза на 850 млн. лв. за тази година или около 8 процента възвръщаемост на собствения капитал, което води до нарастване на собствения капитал на банките и представлява още един допълнителен буфер, коментира банкерът.

Христо Михайловски, член на Борда на директорите и главен изпълнителен директор на Българска агенция за кредитен рейтинг, представи данни за банковата система за 2013 г., според които ръстът в кредитирането на правителствата е 113 процента, но в кредитирането на предприятия е едва 0,4 процента.

Нетният лихвен марж през 2013 г. спада. Прекъсната е тенденцията на нарастване на просрочените кредити, но делът им в брутния кредитен портфейл нараства и достига 24 процента в края на 2013 г. Активите на банковата система също растат, положителна новина е, че нараства и печалбата на банките, отбеляза Михайловски.

Директорът на агенцията за кредитен рейтинг посочи, че лихвите и по депозити, и по кредити спадат, особено по кредитите за нефинансови предприятия. Ликвидността на банковия сектор е над 100 процента, което е много по-високо равнище отколкото в европейските банки. За съжаление обаче, въпреки всички тези добри показатели, недоверието на граждани и фирми в държавните институции се прехвърли и върху банковия сектор, отбеляза Михайловски. Според него при това положение и при най-малкия проблем в банковата сфера би могла да възникне паника, която трудно би могла да бъде овладяна.

Алфредо Бело, управляващ директор "Банково преструктуриране" в Zolfo Cooper посочи, че още от 1994 г. сме свидетели на банкови кризи в различни държави и те всички са различни. България е още по-различна, защото тук всичко е непредсказуемо, заяви Бело. Случаят с КТБ според него е много болезнен и сега трябва задължително да се възвърне доверието в банковата система и регулациите. Трябва да има преосмисляне на ролята на институциите и да се определят маркери, с които да направим оценка на нещата, заяви банковият експерт.