По думите му с тези пари е трябвало да се покрие част от прословутата дупка в банката.

Той заяви, че засега пред банките няма голямо струпване на хора.

От днес 9 банки започват изплащането на гарантираните депозити в Корпоративна търговска банка (КТБ).

„Мисля, че наистина няма смисъл всички да отидат в 9 часа да си вземат парите. Нито ще свършат парите, нито ще спре процесът. В рамките на 2-3 седмици хората ще се разпоредят с парите. Всеки, който няма някаква супер спешна нужда, да не се реди на опашките днес. Хората вярват на банките. Факторите, по които човек избира банка, са много. Но трябва да се внимава. КТБ изкривяваше депозитния пазар по най-различни начини“, каза още Левон Хампарцумян.

Във връзка с банковия скандал, разгарът на който бе през лятото, Хампарцумян заяви, че банки се убиват с вестници, ако са слаби. Ако са силни, съществува дори хипотезата да купят вестника.

Не може медията да бъде поставена в позицията да бъде регулатор на финансовите пазари. Не говорим за запушване на уста. Има институции, които професионално са задължени да изяснят случая, посочи той. Според него опасност от повторение на случая с КТБ няма. Тенденцията за падане на лихвите е паневропейска, каза Левон Хампарцумян.

Според банкера лихвите са по-ниски отколкото бума през 2007 - 2008 година. Около 90% от събраните като депозити пари са раздадени като кредити. Тези депозити са краткосрочни, а кредитите са дългосрочни. Работата на банката е не само да балансира, но и да поддържа достатъчно ликвидност, затова има промяна в лихвените проценти, обясни Хампарцумян.