Причината е нестабилната икономическа и политическа ситуация и спадащото доверие във финансовата и банкова система в България, което прави неадекватно връчването на каквито и да е било призове в банковия сектор.

След началото на кризата с Корпоративна търговска банка (КТБ), награждавана в последните четири години в категорията "динамика на развитие", асоциацията реши да отложи връчването на приза, а днес се разбра, че церемония няма да има.

"За нас е важно да запазим доверието и имиджа на призовете "Банка на годината", да помогнем за преодоляването на негативната обществена среда, в която банковата система е принудена да работи, за да се възстанови напълно доверието в банките и финансовата сфера като цяло", мотивира се асоциацията.

Асоциация "Банка на годината" няколко пъти е награждавала КТБ, която в момента е затворена, а част ръководството ѝ е с обвинения за длъжностно присвояване.

Днес, в навечерието на Деня на банкера - 6 декември, вместо традиционното си събитие асоциацията организира конференция "Банкова стабилност", която смята за по-важна за обществото, бизнеса, банковите мениджъри, финансовите кръгове и анализатори.