Това заяви постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов, цитиран от БТА.

"Междуправителствените споразумения с шест страни от ЕС, по чиято територия ще мине "Южен поток", бяха подписани преди влизането в сила на "третия енергиен пакет". Според основополагащия принцип на международното право, че законът не може да има сила със задна дата, опитите неговите норми да се приложат към "Южен поток" юридически са несъстоятелни"
, подчерта Чижов, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Той припомни, че Русия е подала иск в Световната търговска организация  и настоява от действието на "третия енергиен пакет" да бъдат изведени всички трансгранични магистрални газопроводи и петролопроводи, тъй като те не са вътрешноевропейски.

Схемата за реверсивни доставки за Украйна от Европа "са чисто символично решение", каза още постоянният представител на Русия в ЕС.

"Реверсивните доставки на газ технически са изпълними, но това е символично решение, а не практическо. То не дава възможност на Украйна да се откаже от руския газ. Няма такава възможност", допълни Чижов.

Той подчерта, че реверсивните доставки на газ за Украйна няма да стават по магистралните газопроводи, по които тече руски газ в Европа.

Идеята на еврокомисаря (по енергетиката Гюнтер) Йотингер за въвеждането на еднаква цена на газа за всички страни от ЕС не предизвиква особен възторг нито сред правителствата, нито сред европейските компании, коментира Чижов.

"Освен това тя противоречи на цялата философия на енергийната политика на ЕС, която постоянно с патос се проповядва от самия господин Йотингер - да има конкуренция на европейския пазар. С други думи той е против монополното положение на Газпром, но е за монополното положение на Еврокомисията? Не е факт, че такава единна цена ще се окаже изгодна за самите европейски потребители", подчерта Чижов.

Следващата експертна тристранна среща Русия, Украйна и ЕС по газа ще се състои на 12 май, съобщи Чижов.