Това заяви по TВ7 народният представител от ПГ на КБ и зам.-председател на Комисията по енергетика Явор Куюмджиев. Според него това е политически удар от страна на двама членове на ЕНП преди изборите.

Миналата седмица Европейската комисия поиска обяснения от България за готвените промени в енергийния закон. Според Комисията тези промени имат за цел да изключат българската част от "Южен поток" от обсега на европейското законодателство.

Според Куюмджиев писмото на Йотингер до българския енергиен министър е предизвикано от посещението на Бойко Борисов в Брюксел и съмнително съвпада с него.

"Йотингер е отявлен противник на "Южен поток", а проектът е изключително важен за нас като инфраструктура, която ще създаде работни места и която ще ни даде независимост на доставките на газ", категоричен бе депутатът.

Той подчерта, че в писмото на Йотингер има една отявлена неистина - че Законът за енергетика е минал на първо четене в НС, а всъщност той е още в енергийната комисия.

В същото време самият Йотингер е упълномощен от България да преговаря с Русия за газопровода.

Текстовете, които официално бяха внесени от депутатите от БСП Таско Ерменков и Явор Куюмджиев, създават нова категория - "морски газопровод", който е изключен от правилата за достъп на трети страни (т.е. на доставчици на газ, несвързани със собствениците на тръбата), отпада определянето на тарифите от независим регулатор и т.н.

Целта е морската част на "Южен поток", която навлиза на 24 км в българска територия (териториални води и суша), да има правен статут все едно че не стъпва на европейска територия.

ЕК твърди, че за разлика от "Северен поток", който се ползва от подобно облекчение (и на което постоянно се позовава "Газпром"), южният му събрат не увеличава доставките за Европа, а само променя техния маршрут.