Причината е американските санкции, предадоха Ройтерс и ИТАР-ТАСС, цитирани от БТА.

Сега агенцията е на мнение, че "бизнесът и финансовите профили на банката могат да се влошат" в резултат на санкциите. Освен това тя изтъква, че временно престава да оценява рейтинга й, тъй като санкциите на САЩ изключват възможността на агенцията да поддържа рейтинга на банката.

Ако компанията не е следена от рейтингови агенции, може да се възпрепятства достъпът й до набиране на капитал от международните пазари.

Стандард енд Пуърс посочи, че банка Росия най-вероятно ще бъде подкрепена от Руската централна банка (РЦБ) и вярва, че "основната депозитна клиентела, най-вече големи руски корпорации, ще се задържи". В понеделник руският президент Владимир Путин си откри сметка в банката.

S&P измени прогнозата по рейтингите на редица крупни руски компании от "стабилна" на "негативна", като сред тях са "Газпром", "Роснефт", "Транснефт", ЛУКОЙЛ, РЖД и ВЕБ, се казва в сообщение на агенцията. S&P потвърди кредитните рейтинги на компаните.

Така, дългосрочните кредитни рейтинги на РЖД, ВЕБ, "Газпром", "Роснефт", ТНК-ВР, "ЛУКОЙЛ" и Федералната пътническа компания са потвърдени на ниво "BBB", а на "Транснефт" - на "ВВВ +". Изменението на прогнозата по рейтингите на най-големите руски компании е във връзка с аналогично понижение на прогнозата по кредитния рейтинг на Русия от 20 март от "стабилна" на "негативна".

По-нататъшни действия по рейтинга на компаниите ще зависят от изменения в суверенните рейтинги на Русия, се отбелязва в съобщението на S&P.

Вчера и Фич потижи рейтинга на големи руски банки и компании.