Това каза на пресконференция министърът на земеделието и храните Димитър Греков след заседанието на Министерски съвет, предаде „Фокус”.

По думите му обаче по този начин не могат да бъдат решени всички проблеми на дружеството.

Протестите в "Напоителни системи" започнаха по-рано този месец заради забавени заплати от декември 2013 г. на приблизително 1800 души.

Тогава Греков заяви, че законова промяна предвижда дружеството да бъде ангажирано с изпълнението на държавни функции, свързани с отводняване, като ще му бъдат преведени около 15 млн. лв.

Правителството днес одобри допълнителните средства по бюджета на Министерството на земеделието за изпълнение на предвидените в параграф 3 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за водите дейности.

С тази разпоредба на "Напоителни системи" ЕАД се възлага задължение за извършване на обществена услуга за защита от вредното въздействие на водите на територията на цялата страна чрез организирана и управлявана от дружеството мрежа.

Средствата ще осигурят по-добро стопанисване, поддръжка и експлоатация на обекти и съоръжения, чието основно предназначение е предпазване от вредното въздействие на водите, с оглед предотвратяване на непредвидими щети за държавата.

Ще се създадат подходящи условия за работа на работниците от сектора и ще се осигури изплащането на техните заплати.

Средствата са предвидени в Закона за държавния бюджет за 2014 година.