Това ще стане възможно, след като парламентът одобри предложените от правителството изменения и допълненията на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК).

Целта е длъжници във временно затруднение да могат да плащат данъци и осигуровки след разрешение за отсрочване по предварително определен план, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

Разсрочените задължения ще се плащат по предварително определен погасителен план, а отсрочените - към определен падеж, заедно с дължимите лихви за забава.
Задълженията, включени в разрешенията за отсрочване и разсрочване, се изключват от системата на единната сметка за плащане на данъци и задължителни осигурителни вноски до момента на настъпване на падежите по разсрочването и отсрочването.

Предвидени са ясни критерии и правила за допускане на отсрочване и разсрочване, както и предпазен механизъм при неизпълнение на условията, при които е дадено разрешението.

С друга промяна се дава възможност самоосигуряващи се да избират кои задължения за осигурителни вноски погасяват в случаите на няколко публични задължения и по този начин да не губят осигурителни права.

С другите промени в ДОПК се променя регламентът за осъществяване на фискален контрол върху движението на стоки с висок фискален риск на територията на България.
Целта е предприемане на ефективни мерки за защита на фискалната позиция и предотвратяване неплащането на ДДС, корпоративни данъци и данъци върху доходите на физическите лица.