За да текат плащанията през 2014 г., първите схеми за финансиране трябва да се подготвят в момента, за да могат да бъдат отворени в началото на следващата година. Нямам информация това да се случва. И тук ще споделя опасността 2014 г. да се превърне в нулева година, което е много лошо, заяви Дончев пред БНР.

Европейските пари за тунела под Шипка и за Западната дъга на Околовръстния път на София не са окончателно загубени, каза Томислав Дончев.

По думите му апликационните форми за двата проекта могат да бъдат подадени наново. 

Некоректно би било да се коментира, че средствата за тези два проекта окончателно са загубени. Това зависи от действията на правитеството следващите два – три месеца,
каза Дончев.

БСП сезира прокуратурата за консултации от правителството на ГЕРБ

В дискусията за усвояването на еврофондовете депутатът от БСП Димитър Горов обяви, че прокуратурата ще бъде сезирана по случая с над един милион лева, получени от експерти на Световната банка за консултации по усвояване на пари от ЕС.

По думите на Горов, решението на кабинета "Борисов" не е минало през Народното събрание за одобрение. Никой не оспорва безспорната помощ на световните институции по отношение на добрата практика, която трябва да реализира България в бъдеще. Но начинът , по който е извършено плащането - без решение на Народното събрание, без този харч да бъде одобрен е меко казано скандален. Това показва още един механизъм на действие на предишното управление - няма значение, че това нещо не е гласувано в парламента, щом г-н Борисов го е подписал, значи то става закон. По този казус има едно единствено действие, което може да се случи от тук нататък - компетентните органи да разследват кой, как, с чий подпис тези пари са похарчени без това да е станало по надлежния ред в държавата, каза Горов.