Както съобщи днес германският в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг", цитиран от ИТАР-ТАСС и БТА, участието на федералната република в програмите за подпомагане на Гърция, Испания и Португалия може да й излезе 122 млрд. евро.

Всекидневникът посочва, че по-рано обявената от финансовото министерство сума от 95,3 млрд. евро се формира от средства, вложени в Европейския фонд за финансовата стабилност (ЕФФС) и Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ).
При това ведомството не е уточнило 20-процентното участие на Берлин в Европейския механизъм за финансова стабилизация (ЕМФС), чийто обем се изчислява на 60 милиарда евро, а също и кредитите на Атина, които достигат 15,2 милиарда евро.

В същото време представители на икономическите среди се опасяват, че кредитите, предоставени от Германия на страните в криза, няма да бъдат върнати. Според тях освен това ще бъде целесъобразно част от гръцките държавни задължения да бъдат отписани.

Според представителя на икономическия съвет към германското финансово министерство Йорг Рохол това е "неизбежна и необходима" стъпка за Атина. Ако гръцкият дълг бъде преструктуриран, то Германия може да изгуби още десетки милиарди, допълни Рохол.

Засега финансовото министерство на Германия не коментира информацията на "Франкфуртер алгемайне цайтунг".