Депутатът споделил това вчера в бюджетната комисия на парламента, където се обсъждаше актуализацията на бюджета. Той бе там като експерт, тъй като ГЕРБ нямат членове в комисията.
По този начин Стефанов прехвърли вината за забавен ДДС на тогавашния министър Симеон Дянков, който бе низвергнат от партията.

Имало е заповеди и в обратната посока - бизнесът да бъде убеждаван да изплаща предсрочно дължимо ДДС. Целта на тези операции е била да се върже бюджетът в края на годината, като се спестят част от разходите за сметка на задържане на пари на фирмите и се повишат приходите - отново за тяхна сметка, разказа бившият шеф на НАП.

Стефанов прибягнал до този аргумент по повод изнесена от финансовото министерство справка за бавенето на ДДС в края на годината от 2009 г. насам. Стефанов цитира статистика, която показва, че практиката е била същата и през 2008 г. Накрая той директно си призна за ръчното управление на НАП от финансовото министерство.
Държавата вече върна 100 млн. лв. забавен ДДС, а ако бюджетът бъде актуализиран ще върне още 160 млн. лв., обеща финансовият министър Петър Чобанов.

Бившият директор на приходната агенция не счете за нужно да обясни защо като директор не е реагирал публично срещу порочната практика масово да се бави ДДС, а отделни, избрани незнайно как фирми, да се молят да плащат предсрочно дължимия данък. Той вметна, че сегашният зам.-министър на финансите Людмила Елкова се прави на неразбрала, а прекрасно знае за тази практика.

Елкова запази мълчание, а по-рано в дискусията заяви, че бавенето на ДДС при тройната коалиция не е коствало толкова много на фирмите, защото те не били така чувствителни преди кризата и са имали по-висока ликвидност.

"Е, точно защото всички сме го правили, сега решаваме, че спираме да го правим", затвори темата шефът на бюджетната комисия Йордан Цонев от ДПС.

Вчера стана ясно, че фирми дължат 450 млн. лв. ДДС на държавата.