От БНБ са притеснени от изказванията на някои депутати от комисията във връзка с намерението на БНБ да се създаде съвместно дружество между "Печатница на Българската народна банка" АД (ПБНБ) и един от най-големите производители на банкноти в света "Франсоа Шарл Обертюр Груп", Франция.

Скандалът около печатницата на БНБ избухна миналата събота. Тогава депутатът от БСП проф. Румен Гечев обвини ръководството на централната банка, че иска да приватизира печатницата на БНБ чрез създаване на смесено дружество. Атаките му бяха продължени и от други депутати от БСП.
Сделката бе подкрепена от видни икономисти, като Емил Хърсев и Мартин Заимов. Според тях е недопустима политическа намеса спрямо БНБ.

Именно заради изказванията на депутатите, управителят на БНБ Иван Искров е изпратил писмо до председателя на бюджетната комисия Йордан Цонев, с което обявява, че от БНБ са готови да обяснят на всички депутати защо се налага създаването на новото дружество и даже канят народните представители да разгледат печатницата в удобно за тях време.

От централната банка са категорични, че не става дума за каквато и да е приватизация на дружеството.

БНБ никога не е слизала на нивото на всевъзможни частни интереси, винаги е поддържала добра комуникации с институциите в България, в това число и с Народното събрание, подчертава Искров в писмото си.

Въпреки категоричната позиция на БНБ, че няма да има приватизация на печатницата, един от членовете на комисията проф. Румен Гечев и днес коментира, че създаването на новото дружество е именно приватизация по същество. "Вадиш машините на печатницата и ги слагаш в друго дружество, това е приватизация", коментира проф. Гечев.

Подозрение около бъдещите действия на Управителния съвет на БНБ изказа и депутатът Георги Кадиев. Според него "започва да става навик на централната банка да удря шамари на всеки, който се опитва да я критикува".

Заместник-председателят на комисията Петър Кънев се опита да обясни на останалите членове на комисията, че парламентът няма право да се занимава с централната банка. Пълен нонсенс е да говориш за загуба на национална сигурност за това, че банкнотите ти ще се печатат от търговско дружество.
20 държави в еврозоната, а само 5 печатници печатaт евро
. Аз предлагам да отидем, трябва да си тежим на мястото като бюджетна комисия, коментира той.

В крайна сметка депутатите взеха решение да поканят на изслушване Управителния съвет на БНБ, за да може да получат повече информация около бъдещето на печатницата.