Това е позицията на синдикалистите изразена днес на поредна среща с изпълнителния директор на Българския енергиен холдинг /БЕХ/ Боян Боев и с представители на Министерство на икономиката и енергетиката /МИЕ/, съобщават от КНСБ.
Срещите са за намиране на изход от изключително тежкото състояние, в което се намира минно-добивната промишленост в резултат на забавени плащания от Националната електрическа компания /НЕК/ към топлофикационните и електроразределителните дружества.

От миньорския синдикат на КТ "Подкрепа" миналата седмица заплашиха с протест, тъй като ниската цена на въглищата води до загуби на минните компании и съкращаване на персонал. Според тях в близките дни ще бъдат освободени над 3500 души.
Икономическият министър Драгомир Стойнев обеща по-високи цени на въглищата през есента.

В декларация от 24 юни ръководството на ФНСМ е предупредила, че неритмичните плащания от НЕК към производителите на електро- и топлоенергия ще доведат до ескалиране на социалното напрежение сред работещите над 12 хил. души в тези дружества, които не могат да получават редовно работните си заплати.

Към момента НЕК дължи на топлофикационни дружества от Югозападна България над 34 млн. лв., което е предпоставка за неизплащане на работните заплати на енергетици и миньори за юни, както и аванса за август, посочват от синдиката.

В декларацията от юни ФНСМ е предупредила че миньорите са готови да пристъпят към протестни, стачни и граждански действия, за да получават работните си заплати. След преговорите тази сутрин е договорено днес да бъдат преведени от НЕК 1,5 млн. лв. на "Топлофикация Перник" АД, с което ще се изплатят задълженията към работещите в Мини "Открит въгледобив"- град Перник, и "Топлофикация Перник" АД.

За изплащане на дължимите суми към работещите в ТЕЦ "Бобов дол", Мина "Бели брег", Мина "Станянци", Мина "Чукурово" и Мина "Въгледобив Бобов дол" ще бъдат преведени 1,755 млн. лв. Търсят се решения, за да се избегне фалитът на мини и ТЕЦ-ове, които единствени осигуряват поминък в цели региони, както и около 30 на сто от товарната дейност на "БДЖ - Товарни превози" ЕАД, допълват от КНСБ.