Документът е част от доклада на Moneyval, финансовото звено на Съвета на Европа и Deloitte за състоянието на кипърския банков сектор. Докладът беше поръчан от финансовите министри на еврозоната. Пълната версия на доклада обаче все още не е оповестена публично, а в нея са уточнени имената на клиенти и банки.

Оказва се, че според експертите за над половината клиенти на една конкретна банка има съмнение от „висок риск” по отношение на пране на пари. Deloitte е правила одит на кипърски банки, които държат 2 млрд. евро депозити и е проучила 90 големи получатели на заеми, взели кредити на обща стойност 16 млрд. евро, 180 големи вложители с депозити на стойност 8 млрд. евро и 120 случайно избрани клиенти. За 58% от тези хора има основателно подозрение, че перат пари, а 10% от тях са хора от политиката.

Отделно 27% от данните за вложителите в проучените банки и 11% от данните на клиентите, взели заеми, са неверни. А в 75% от случаите, в които кипърските банки „правят бизнес” с международни клиенти, те разчитат на посредници и това допълнително „посивява” нещата.

В периода 2008 – 2010 година няма нито една подозрителна банкова транзакция, свързани с властите в Кипър. През 2011 година обаче има една, а през миналата година – „няколко” (всъщност към 30), се казва в експертния доклад. Като цяло докладът е пълна противоположност на твърденията, включително от страна на ЕС, че кипърските банки спазват международните стандарти за сигурност.