Това е основното послание на експертите от Европейската комисия към страната ни в мащабно сравнително изследване на данъчните системи в ЕС, съобщи Дарик.

Почти всички партии, без ГЕРБ и ДПС, в предизборната си кампания се обявиха за премахването на плоския данък и въвеждането на възходяща скала. От БСП предложиха необлагаем минимум и 20% данък на горницата за доходи над 4500 лв. Това ги противопостави остро на евентуалния им коалиционен партньор ДПС, като според анализатори може би ще се отиде на вариант само необлагаем минимум.

ЕК не ни дава съвет за плоския данък, защото структурата му зависи от разбирането за социална справедливост в съответното общество. България има и добър модел по отношение на облагането на недвижимото имущество, става ясно още от анализа. У нас имотите се облагат периодично на базата на данъчната си оценка и не се залага в такава степен на облагането на имотните сделки, както в ЕС. Засега нямаме нужда и от промени и във връзка с екоданъците.

ДДС трябва да бъде с единна ставка и максимално широка база, като не бива да се допускат никакви облекчения за определени стоки като храни, лекарства, книги, туризъм и т.н., нито пък освобождаване от облагане, категорични са евроекспертите.
"Като цяло данъчната основа по ДДС трябва да е възможно най-широка, като се ограничат до минимум загубите на приходи от изключения от облагане и намалени ставки", се посочва в проучването. В него се твърди, че "изключенията" не са практични, защото не постигат целите си да преразпределят доход и водят до значителни загуби за бюджета.

В България няма нужда нито от увеличение на данъците, нито от разширяване на базата на облагането, смятат евроекспертите. Данъчната система на България в сегашния си вид е сравнително добра и няма нужда от реформи. Основният проблем пред страната е неплащането на налозите, поради което спешно трябва да се вземат мерки за борба с данъчните измами, смятат от комисията.