След като условията бяха отхвърлени, министрите очакват Кипър да предложи какви промени да бъдат направени в споразумението, но основните параметри трябва да останат същите, заяви в комюнике председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум след след телефонната конференция късно снощи, предаде БТА.

"Еврогрупата е готова да разисква с кипърските власти план Б, които те трябва да й представят възможно най-бързо", се посочва в съобщението.

Кипърските депутати отхвърлиха в сряда план, който предвиждаше да бъдат отнети под формата на еднократен данък до 10 процента от парите по банковите депозити в страната. Целта е да бъдат събрани 5,8 милиарда евро като предварително условие за получаване на спасителния пакет от Европейския съюз и Международния валутен фонд в размер на 10 милиарда евро.

Правителството внесе вчера серия законопроекти, включително за създаване на "фонд за солидарност" и за налагане на капиталов контрол на банките, а парламентът отложи за днес дебатите по тези проекти с мотива, че има нужда от още време за консултации.

Европейската комисия също призова Кипър бързо да представи предложенията си за намиране на алтернативен начин за покриването на своя дял от финансовите нужди на страната в рамките на международния спасителен план, съобщи ДПА, на която се позова БТА.
"Сега ние трябва да се движим с най-висока скорост и да работим интензивно с кипърското правителство и нашите международни партньори, за да начертаем жизнеспособно алтернативно решение, което да бъде приемливо за всички членки на еврозоната", заяви Саймън О'Конър, говорител на еврокомисаря
по икономическите и валутните въпроси Оли Рен.

Кипърският министър на финансите Михалис Сарис днес е напуснал Москва, където пристигна във вторник да търси подкрепа от руските власти. Не се съобщава за евентуално споразумение, предаде Франс прес, позовавайки се на дипломатически източници в руската столица. Източник от руското министерство на енергетиката съобщи, че руските компании Газпром и Роснефт не са заинтересовани от предложението на Кипър за руски инвестиции в офшорните газови залежи на острова, предаде ИТАР-ТАСС.

Междувременно Турция се обяви против всякакви действия от страна на Кипър по проучване на находищата на шистов газ в териториалните води на острова с цел привличане на инвестиции и спасяване на икономиката, съобщи РИА Новости, цитирана от "Фокус".
„Този ресурс принадлежи и на двете общности - кипърската и турската, и тяхната бъдеща експлоатация не може да зависи само от волята на Южен Кипър. Ако се наложи, може да предприемем мерки против тази инициатива. Използването на тези находища само от Южен Кипър е неприемливо”, заяви турски източник.

Международната рейтингова агенция Стандард енд Пуърс (Standard & Poor's) понижи вчера с един пункт дългосрочния кредитен рейтинг на Кипър, който преживява сериозна банкова криза, съобщи ИТАР-ТАСС. Агенцията намали рейтинга на Кипър от ниво "CCC+" до ниво "CCC". Перспективата на рейтинга е отрицателна.