Европейската комисия подготвя предложения акционерите, собствениците на компании, задължително да определят чрез гласуване политиката на заплатите и да направят по-прозрачни възнагражденията на някои служители, по-специално на най-високопоставените, съобщи говорителят Стефан Де Ринк. Акционерите трябва да поемат по-голяма отговорност при определяне на политиката на възнагражденията, посочи Де Ринк, като приветства положителния сигнал от референдума в Швейцария.

Предложенията бяха очертани за първи път в проект на комисията през декември и окончателно трябва да бъдат оформени до края на годината, когато ще бъдат разгледани от страните членки и Европейския парламент. В неделя 67,9 процента от гласоподавателите в Швейцария на референдум одобриха акционерите да определят всяка година възнагражденията на мениджърите, като също така се предлага забрана на някои видове бонуси за най-високопоставените ръководители.

Министрите на финансите на ЕС утре трябва да обсъдят планове, по които принципно е постигнато споразумение миналата седмица, за ограничаване на бонусите на банкерите до годишната им заплата или двойно повече, ако бъде одобрено от акционерите.