По думите на Станишев - предишното правителство е оставило 8,2 милиарда лева фискален резерв. Голяма част от фискалния резерв безотговорно беше изхарчен от премиера Бойко Борисов, каза Станишев. По данни на БНБ, фискалният резерв е 3,9 милиарда лева, което е под законовия минимум от 4,5 милиарда лева. Лъсна голата истина, че резервът е повече от преполовен, заяви Станишев. Няма резерв на Здравната каса, той е изяден, няма други резерви, подчерта той.

Това правителство го харчеше за попълване на дупките от контрабандата и сивата икономика. Голямата част от фискалния резерв бе похарчен още през първите 2 г. от мандата на това правителство, отбеляза Станишев, цитиран от БГНЕС. При управлението на ГЕРБ дълговете нарастват с около 5 млрд. лв., като допълним "изядения" фискален резерв, от който нито един българин не видя полза за себе си, сметката е, че към момента управлението на Борисов ни струва 7 млрд. лв. на минус, като се събере новият дълг и опосканият фискален резерв, повтори той.

Всъщност, държавата няма никакви резерви, защото в остатъка са включени Сребърният фонд, парите за извеждане от експлоатация на спрените блокове на АЕЦ "Козлодуй" и евросредствата, които са динамична величина, допълни той. Енигма са публичните разходи, ще видим какво ще заварим, отговори Станишев на въпрос на медия дали следващото правителство трябва да започне мандата си с актуализация на бюджета за тази година.

„Нямаме и пари за текущи разходи. Именно защото нямаме и пари се бавят субсидиите за земеделските производители. Изчерпани са всички ресурси на страната”, заяви Пламен Орешарски. Всички полети с хеликоптери, прелети с хеликоптер на МВР и НАП, са без ефект, според Сергей Станишев, тъй като събираемостта продължава да е ниска. Разраства се сивата икономика, която става основен сектор, каза още Станишев.

Само преди дни правителството се отказа от намеренията си да изплати на зърнопроизводителите предварително земеделските субсидии през януари. По този повод земеделският министър Найденов публично се извини на фермерите. Според финансовия министър Дянков, месеците януари и февруари са тежки за бюджета и земеделците ще получат пари едва през март и април. Хазната е на дефицит през януари с 500 млн. лв., обяви тогава Дянков.

Правителството вече е в период на дефицит на текущи средства за оперативни разходи, заяви депутатът от КБ Димчо Михалевски. Това е истинският резултат от бюджетните дефицити в последните 4 г. – такова наследство ще бъде тежка стартова позиция за следващото управление, е неговото мнение.

Няма как да се крие състоянието на фискалния резерв, истинският механизъм за гарантирането му е да има работеща икономика, а такава няма, правителството на Борисов я срина, във всеки един сектор, подчерта Станишев. НАП не могат да достигнат нивата на събираемост от 2008 г. и това се дължи на погрешна икономическа политика и покровителстване на контрабандата и сивата икономика, коментира той. Голямата криза, всъщност, започна с мандата на правителството на Борисов и на Дянков, припомни червеният лидер. В тези условия те "пускат кранчето" само на техните фирми и монополи - това е голямо престъпление пред страната, добави той.