За да има такъв кредитен рейтинг, обикновено трябва да се покриват следните характеристики според специализираната агенция Кредит Център, цитирана от economynews.bg:
- Доход над 1 500 лева
- Добро образование
- Ниска или никаква кредитна задлъжнялост
- Редовно плащане на настоящите заеми (ако има такива)
- Безсрочен трудов договор и стаж на последната месторабота над 1 година
- Месторабота в стабилана българска или интернационална компания

Ипотечните заеми с фиксирана лихва с определен срок бяха сред най-предпочитаните продукти на кредитния пазар през 2012 година. Друга характерна черта на този период беше динамично растящата популярност на ипотеки в българска валута, се посочва в годишните анализи и на CreditPoint.bg.

Тенденцията на осезаем ръст на ипотечните кредити, изтеглени в лева, започна в началото на годината и се затвърждаваше през цялата година, се посочва още в данните на консултантските компании. По думите на Тихомир Тошев тяхната популярност се дължи на спада на лихвите по ипотеките в лева с около 1%-тен пункт спрямо 2011г. и изравняването им в повечето оферти с лихвите в евро. За цялата 2012 година лихвите в лева намаляха до нива от 6.5 до 7.5% а тези в евро намаляха с около 0.5% процентни пункта до около 6.25 – 7.25%.

Като цяло продължаващия спад на лихвите и подобрението в условията по кредитите мотивираха част от желаещите да изтеглят кредити за покупка на нов дом и въпреки, че ръстът на портфейла е само около 1% годината беше с добра активност предвид общата икономическа среда. От друга страна процентът на хората, чието финансово положение е силно затруднено, е едва 6% през 2012 година. В същото време кредитният пазар предлага благоприятни варианти за потребителите със стабилни финанси.

Цените на недвижимите имоти също са сравнително ниски, което е предпоставка за оптимистичната прогноза по отношение на пазара на ипотечни кредити през 2013 година. За 2012 година средният размер на изтеглените кредити е 31 337 евро на фона на 36 773 евро през 2011 г. Спадът се дължи основно на най-активното търсене на малки по размер кредити за покупка на жилища в ценовия сегмент 25 – 50 000 евро.