"Обслужването на плащанията с банкова карта отново е активно във Ватикана", заяви на пресконференсия отец Ломбарди. "Поклонниците и туристите, които всеки ден посещават базиликата Свети Петър, могат отново да плащат с банкови карти, включително и в музеите на Ватикана", допълни той.

Отецът уточни, че "услугата се гарантира от швейцарското дружество Адуно (Aduno SA), което има голям опит на европейския пазар". Италианската централна банка бе разпоредила на Дойче банк Италия (Deutsche Bank Italia), която управлява на територията на Ватикана система от апарати за електронно плащане, да дезактивира всички терминали от 1 януари, тъй като не разполага с необходимите разрешителни за извършването на този тип операции.

Според източници от италианската централна банка, цитирани тогава от италианската преса, Ватикана все още не е покрил международните норми за борба с прането на пари, терминалите на територията на Ватикана не могат да бъдат управлявани от банка, действаща по италианското право, какъвто е случаят с Дойче банк Италия.