"Не сме свидетели на нещо такова", каза той, като в същото време призна, че валутните курсове са толкова важни за икономическия растеж, колкото и ценовата стабилност. Драги, цитиран от Асошиейтед прес, заяви обаче, че е "неуместно" и "безполезно" политиците да оказват натиск на ЕЦБ да влияе върху валутния курс на еврото, предаде БТА.

Пред журналисти в Мадрид той посочи, че е имало "коментари за валутния курс от много хора" и че "те са неуместни, ако целта им е да накарат ЕЦБ да постигне определен валутен курс".
Неотдавна френският президент Франсоа Оланд изрази опасения, че силното евро ще ощети износа на еврозоната и предложи да има политика на валутните курсове, припомня АП.

По договор ЕЦБ няма право да получава инструкции от политици. Драги твърди, че банката не се стреми към някакъв конкретен валутен курс, но следи ефектите от поскъпването на еврото върху икономиката.

Марио Драги, който бе в Мадрид, за да представи плановете си за еврозоната пред испанските депутати, заяви, че вижда положителни признаци в засегнатата от криза Испания. Драги, цитиран от ДПА, коментира, че икономическите реформи в Испания отнемат време, но допълни, че страната постига "огромен напредък" в справянето с икономическата криза. Наблюдаваните положителни признаци включват подобрение на износа, фактическо изчезване на дефицита по текущата сметка, повишаване на конкурентоспособността и резултатите от структурните и финансовите реформи, отбеляза Драги след изказването си пред испанския парламент на заседание при закрити врата.

Президентът на ЕЦБ призова правителството да публикува график на предстоящите реформи и икономии, за да запази доверието на пазарите.

По-рано днес испанският премиер Мариано Рахой заяви, че бюджетният дефицит на Испания ще отрази "безпрецедентното усилие", положено за намаляването му, но не посочи конкретно равнище на показателя.