Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев на въпрос от народния представител от ПГ на Синята коалиция Иван Иванов във връзка със съответствие на проекта „Южен поток” с изискванията на Третия енергиен пакет на Европейския съюз, предаде Агенция „Фокус”.
Все още няма окончателно решение на Европейската комисия дали тръбата на "Южен поток" ще може да се използва за синьо гориво от други фирми, освен от "Газпром". Руската компания трябва да признае, че цялата сухопътна част от тръбата, преминаваща през територията на Европа, трябва да се експлоатира в съответствие с нормите на Третия енергиен пакет, смятат от ЕК.

„Преди два месеца участвах на работна закуска с комисар Йотингер в Европейския съюз, на която не закусвахме, а работихме. На тази закуска всички държави и енергийни министри с комисар Йотингер постигнахме споразумение Европейската комисия да води разговорите с „Газпром”, а не всяка държава сама по себе си”, добави министърът. По думите му - това са разговори, които и в момента текат между ЕК и „Газпром”.

„Европейската комисия ще намери общо решение за всички държави. Преди да се наложат финансови санкции, има процедура на уведомяване, докато се стигне до съдебна процедура. Има срок от три години, в които държавата да изправи евентуално несъответствие”, посочи Добрев. Министърът помоли, когато няма никакво основание за притеснение по отношение на определяне на санкции, да не се плашат хората.